یک رکورد گازی دیگر در خلیجفارس

امیر مهرزاد: میانه دی بود که سکوی A فاز ۱۴ پارسجنوبی از بندرعباس بدرقه شد تا بتواند در بهرهبرداری از بزرگترین میدان گازی جهان به ایران کمک کند. پس از نصب این سکو در روز گذشته خبری منتشر شد که بر اثر آن رکورد جدیدی در این عرصه ثبت شده است.
تولید روزانه ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب گاز غنی، ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد و تولید سالانه یک میلیون و ۵۰ هزار تن گاز مایع و یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی از اهداف اجرای کامل فاز ۱۴ میدان گازی پارسجنوبی است. مهندسان ایرانی با ساخت این سکو توانستند رکوردی ۱۸ روزه را تا روشن شدن مشعل سکو ثبت کنند. به گزارش صمت، مدیرکل کنسرسیوم فاز ۱۴ پارسجنوبی گفت: برای راهاندازی اولیه فاز ۱۴ و تولید گاز، عملیات راهاندازی اولیه و روشنسازی مشعل سکوی SPD-۱۴A در ۱۸ روز به انجام رسید. مسعود گلشناس با اشاره به اینکه ۱۲ دی عملیات بارگیری سکوی ۱۴A آغاز شده بود، توضیح داد: عملیات راهاندازی مشعل سکو نیز پس از تکمیل چاههای موقعیت A ازسوی شرکت ملی حفاری ایران پایان دی امسال آغاز شد. به گفته وی، این مرحله آغازگر سلسله عملیاتی است که تا پایان اسفند، پس از پایان عملیات هوکآپ و راهاندازی کل سکو، استحصال گاز از این فاز را میسر میکند. این سکو قرار است روزانه معادل ۱۴ میلیون مترمکعب گاز غنی برداشت کند. روشنسازی مشعل سکوی SPD-۱۴A بر عهده شرکت مبینسازهگستر ایزوایکو بود که از شرکتهای زیرمجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران است.
مهندسان ایرانی و اجرای پروژه
مدیرعامل مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران نیز در اینباره به ایرنا گفت: عملیات بارگیری سکوی Aفاز ۱۴ پارسجنوبی از ۱۲دی امسال از بندرعباس آغاز شد و با تلاشهای بسیار اکنون شاهد روشن شدن مشعل این سکو با گاز چاه هستیم. حمید رضاییاناصل اظهار کرد: این اقدام مهم با تلاش مهندسان و کارگران زحمتکش شرکت مبینسازهگستر خلیجفارس، از شرکتهای زیرمجموعه ایزوایکو محقق شده است. براساس برنامهریزیهای انجام شده این سکو قرار است روزانه برداشتی معادل ۱۴ میلیون مترمکعب گاز غنی داشته باشد.
نگاهی به فاز ۱۴
فاز ۱۴ پارسجنوبی ۴سکو مشتمل بر ۴۴ حلقه چاه، ۲خط لوله ۳۲ اینچ دریایی و پالایشگاه خشکی برای فرآوری گاز ترش دارد که با راهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) و مشارکت شرکتهای مدیریت طرحهای صنعتی ایران، ایزوایکو، مپنا، پایندان، تاسیسات دریایی ایران، ملی و حفاری ایران و ماشینسازی اراک در حال اجراست. طرح توسعه فاز ۱۴ پارسجنوبی به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس با هدف تولید روزانه ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب گاز ترش و ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال اجراست. سالانه بیش از یک میلیون تن گاز مایع، یک میلیون تن اتان مصرفی واحدهای پتروشیمی و روزانه ۴۰۰ تن گوگرد از دیگر تولیدات این فاز خواهد بود. اجرای پروژه این فاز به کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرحهای صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران(مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشینسازی اراک واگذار شده که مسئولیت رهبری کنسرسیوم را سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) عهدهدار است. میدان گازی پارسجنوبی، بزرگترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران قرار دارد؛ مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که سهم ایران ۳۷۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد. ذخیره گاز این بخش از میدان ۱۴ تریلیون مترمکعب گاز به همراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی است که ۸ درصد کل گاز جهان و حدود نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل میشود. در میدان مشترک گازی پارسجنوبی در بخش ایرانی آن ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی وجود دارد که ۹ میلیارد بشکه آن قابل برداشت است. با وجود حدود ۳ هـزار کیلومتر مرز آبی در کشور و با توجه به توسعه، بهرهبرداری، گسترش حملونقل مواد نفتی و افزایش تردد واحـدهای شنـاور در منطقه استـراتژیک خلیجفارس و دریـای عمان، شـرکت مجتمـع کشتیسازی و صنـایع فراساحل ایران (ایـزوایکو) در سال ۵۲ با طراحی شرکت آلمانی (بلوماندفوس) به منظور جذب بخش بزرگی از بازار تعمیرات و ساخت شناور در ۳۷ کیلومتری غرب بندرعباس ساخته شد. افزون بر ۵ هزار نفر در مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران با بیش از ۳۰ سال فعالیت که هم اکنون در قالب منطقه ویژه اقتصادی کشتیسازی خلیجفارس اداره میشود، مشغول به کار هستند. مجتمع کشتیسازی ایزوایکو با ۶ زیرمجموعه که بهطور هلدینگ مرکزی اداره میشوند در زمینه ساخت و تعمیر انواع شناورهای کوچک، متوسط و بزرگ، سازههای دریایی شامل سکوهای گازی و نفتی، تعمیر شناورهای داخلی و خارجی و همچنین ساخت و تعمیر سکوهای حفاری نفتی فعالیت دارد.
آمادگی ساخت سکوهای ۱۱هزار تنی
فریدون همتی، استاندار هرمزگان درباره سکوی A فاز ۱۴ به صمت گفت: با اینکه ایران سالها در شدیدترین تحریمها بود و اکنون نیز مشکلات مربوط به تحریمها هنوز بهطور کامل برطرف نشده، مهندسان ایرانی توانستند این سکو را بسازند و در دریا نصب کنند. همتی با اشاره به وزن این سکو، توضیح داد: در جریان ساخت این سکو مشکلات بسیاری برای مهندسان وجود داشت. یکی از موضوعهایی که در این زمینه اهمیت داشت به وزن سکو مربوط میشود. این سکو بیش از ۲ هزار و ۵۳۰ تن وزن دارد. برای ساخت این سکو با توجه به مشکلاتی که وجود داشت در کل ۱۰ میلیون نفر ساعت کار انجام شد و بیش از ۱۴۰ میلیون دلار هزینه برداشت. همتی در ادامه به هدف از ساخت این سکو پرداخت و توضیح داد: بهرهبرداری از ۵۰۰ میلیون مترمکعب گاز ترش که به فاز ۱۴ ارسال میشود، هدف اصلی این پروژه است. در آغاز اجرای این طرح دانش فنی کافی برای انجام آن در کشور وجود نداشت. با این حال مهندسان ایرانی با اعتمادی که نهادهای دولتی و حکومتی به آنها داشتن، توانستند این پروژه را با کیفیت مناسب به مرحله ساخت و اجرا برسانند.
ایدرو، رهبر کنسرسیوم
مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارسجنوبی نیز در گفتوگو با صمت توضیح داد: طرح توسعه فاز ۱۴ از سال ۸۹ آغاز شد. این طرح به رهبری ایدرو و متشکل از ۸ پیمانکار تعریف شد و هدف اصلی طرح برداشت ۵۶/۴ میلیون مترمکعب گازترش از میدان گازی پارسجنوبی بود. در جریان این طرح دو رشته خط لوله ۳۲ اینچی و دو رشته ۱۸ اینچی برای تزریق گاز به پالایشگاه ساخته شد. در جریان این طرح روزانه ۲۸۰۰ تن پروپان، ۸۰ هزار بشکه میعانات و ۲۵۵۰ تن بوتان تولید میشود. حمیدرضا مسعودی با اشاره به اینکه ۲۳۰ کیلومتر خطوط انتقال نیز ساخته شده، افزود: تاکنون عملیات حفاری ۲۲ چاه به پایان رسیده و پیشبینی میشود تا ۲ ماه آینده حفر ۱۱ چاه دیگر به پایان برسد. اکنون ۳ دکل حفاری در فاز ۱۴ فعالیت میکند. وی درباره شرایط کنونی واحد پالایش توضیح داد: تمام تجهیزات این پالایشگاه تاکنون نصب شده و فقط برخی فعالیتها در حوزه راهاندازی تجهیزات ابزار دقیق، باقیمانده است. مسعودی درباره تولید بخار در پالایشگاه تصریح کرد: تا پایان سال ۹۷ این فعالیت نیز به پایان رسیده و بخار در پالایشگاه فاز ۱۴ تولید میشود. همچنین واحدهای آبگیر، برق و نیتروژن نیز تا اوایل سال ۹۸ تامین و راهاندازی خواهند شد. مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارسجنوبی درباره تعامل و شیوه همکاری بین پیمانکاران در این طرح، گفت: پس از رفع تحریمها در ۲ سال گذشته شاهد تعامل مناسبی بین پیمانکاران کنسرسیوم با یکدیگر و پیمانکاران خارجی با کنسرسیومها بودیم.
منبع: صمت