جذب ۵۰ میلیارد دلار سرمایهخارجی برای بخش معدن

کتایون ملکی: روز گذشته نشست هماندیشی ایمیدرو با حضور سفیران کشورهای اروپایی در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) درباره فرصتهای همکاری در بخش معدن و صنایع معدنی ایران برگزار شد.
ارائه فرصتهای همکاری در بخشهای مالی، فنی و مهندسی، فناوری، خدمات حوزه بخش معدن و صنایع معدنی ایران در دستور کار این نشست بود.مهدی کرباسیان، رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) به همراه فریدون حقبین مدیرکل هماهنگی اقتصادی وزارت امور خارجه، سهشنبه در محل این سازمان، میزبان سفیران کشورهای بلغارستان، اسپانیا، صربستان، کرواسی، رومانی، بلاروس، پرتغال و ۸ وابسته تجاری از ایتالیا، انگلستان، هلند، اسلواکی، چک، فرانسه، یونان و آلمان بودند.
روابط طولانی ایران و اروپا
در این برنامه، فرصتهای معدن و صنایع معدنی موجود در ایران مطرح شد. یکی از این فرصتها در صنعت فولاد است. در بخش فولاد که امسال قصد افزایش تولید به ۸ میلیون تن را دارد، همچنان فرصت سرمایهگذاری برای تکمیل زنجیرههای صنعت وجود دارد که با توجه به تقاضای جهانی، این سرمایهگذاریها بسیار سودآور خواهد بود. ایران دارای منابع عظیم گاز و سنگآهن است که ممزوج شدن این دو، فولاد را تشکیل میدهد. صنعت فولاد برای سال ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن را هدفگذاری کرده است در نتیجه میتواند فرصت خوبی برای جذب سرمایههای خارجی و همچنین همکاریهای بینالمللی باشد. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) نیز در ابتدای فعالیت دولت یازدهم، توسعه اکتشافات را در دستور کار خود قرار داد که حاصل آن معرفی ۴۰۰ محدوده امیدبخش بود اما توسعه اکتشافات به ویژه اکتشافات عمیق نیازمند فناوری است که ارتباط با کشورهای اروپایی میتواند در این زمینه موثر باشد.این در حالی است که روابط ایران و اروپا خوب بوده و دارای پیشینه طولانی است. حالا بخش معدن و صنایع معدنی میتواند فرصتی دیگر برای این همکاری باشد.
آماده همکاری با کشورهای خارجی
رئیس هیات عامل ایمیدرو درباره این نشست اظهار کرد: یکی از اقدامهایی که سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) انجام میدهد آن است که ارائه اطلاعات معادن و سرمایهگذاری در معدن و صنایع معدنی و جذب سرمایهگذار خارجی را در اولویت خود قرار داده است. مهدی کرباسیان تصریح کرد: باید پذیرفت ما نیازمند حدود ۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری خارجی در برنامه ششم در حوزههای فولاد، مس، طلا، زغال سنگ و... هستیم. وی ادامه داد: سطح تولید ناخالص داخلی بخش معدن که درحالحاضر حدود ۵ تا ۶ درصد است باید افزایش پیدا کند. این اتفاق در حوزه تولید و اشتغال موثر است اما برای این کار نیاز است با کشورهای اروپایی که در این زمینه جایگاه استراتژیکی دارند، در حوزه پژوهش و آموزش و همچنین در زمینه ایمنی و محیطزیست همکاری کنیم اما نکته مهم آن است که بتوانیم جذابیتهای معدنی ایران را برای سرمایهگذاری مشترک اعلام کنیم. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: زمینه همکاری و تعامل بینالمللی، مدلهای مختلفی دارد. یکی از این مدلها سرمایهگذاری مستقیم (FDI) است اما مدل دیگر، همکاری و سرمایهگذاری مشترک شرکتهای ایرانی و خارجی با یکدیگر است که شرکتهای مشترک را در ایران یا در کشور دیگری تشکیل دهند. شکل دیگر، تامین مالی و فاینانس است. این تامین مالی میتواند با حمایت دولتها و بانکها باشد یا از سوی شرکتهای معتبر انجام شود. BOT نیز مدل دیگر جذب سرمایه است که سرمایهگذار خارجی وارد شده و اقدام به سرمایهگذاری میکند تا از محصول ببرد. مدلهای دیگری برای جذب سرمایهگذار خارجی وجود دارد که امکان اجرای همه آنها در حوزه معدن و صنایع معدنی وجود دارد. رئیس هیات عامل ایمیدرو اظهار کرد: ما از نظر معدن وضعیت خوبی داریم و جزو کشورهای معدنی دنیا هستیم اما هنوز این بخش بکر است و کار معدنی وسیعی روی آن انجام نشده است. با اینکه در چند سال گذشته، ایمیدرو عملیات اکتشافی وسیعی را آغاز کرد که نتایج خوبی داشت اما فکر میکنیم این موارد، معادن روباز هستند و کار وسیعی در معادن عمیق انجام نشده است. البته به تازگی ایمیدرو این کار را با برخی شرکتهای خارجی شروع کرده که دارای تجربه در کشورهای خود یا خارج از آن هستند. کرباسیان همچنین با اشاره به اینکه ظرفیت سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم در زمینههای مختلف معدنی در ایران وجود دارد، سرمایهگذاری کشورهای اروپایی روی معادن و صنایع معدنی ایران را با توجه به مزایای موجود در داخل برای فعالیت معدنی، اولویت همکاریهای دو طرف دانست. کرباسیان در پایان صحبتهای خود درباره ۷ طرح فولادی افزود: خوشبختانه امسال ۳ طرح آهن اسفنجی در نیمه دوم سال به بهرهبرداری رسید. واحد آهن اسفنجی شادگان، نیریز و میانه در حال تولید هستند. همچنین طرح سبزوار، آماده بهرهبرداری است. ۲ طرح دیگر نیز سال آینده به بهرهبرداری میرسند.
وی اظهار امیدواری کرد در۲ سال آینده پرونده ۷ طرح فولادی بسته شود. در این نشست همچنین تعدادی از سفیران به بیان سخنانی درباره توسعه روابط در بخش معدن و صنایع معدنی پرداختند. ابتدا سفیر بلغارستان، پلوندا کوف(Christo Polendakov)، از ذخایر معدنی ایران به عنوان فرصت خوبی برای همکاری یاد کرد و گفت: باید زمینه همکاری در بخشهای انتقال دانش فنی، ماشینآلات، انرژی، آب، مدیریت پسماند، آب شیرین کن و... بین ایران و اروپا فراهم شود. وی گفت: معتقدم شرکتهای اروپایی در ایران برای همکاری موقعیت خیلی مناسبی دارند اما جای کار بیشتری دارد. ما در بخش آموزش نیز متخصصان و مهندسان خوبی داریم که میتوانیم در ارتقای استانداردها به ایران کمک کنیم. پلوندا کوف، این نشست را بسیار مفید دانست و گفت: برگزاری این جلسهها گام خوبی برای ایجاد همکاری است. فریدون حقبین، مدیر کل دفتر هماهنگی و راهبردی امور اقتصادی وزارت امور خارجه نیز که در جلسه حضور داشت اظهار کرد: همکاری ایران و اروپا از دیرباز وجود داشته و اکنون پس از برجام نیز امیدواریم این روابط گسترش یابد. حقبین ادامه داد: یکی از اهداف برنامه ششم توسعه، مربوط به بخش معدن است که میتوانیم روابط عمیقتری در حوزه اقتصادی داشته باشیم. توسعه ایران وابسته به بخش معدن و صنایع معدنی است و با توجه به نیاز جهانی به مواد معدنی ایران و منطقه، فرصت مناسبی برای افزایش همکاریها داریم. کیت ویلینگز (Keith Wellings)وابسته بازرگانی انگلیس نیز خواستار تشریح جزییات شیوه همکاری و ارائه اطلاعات مورد نیاز شد که کرباسیان در پاسخ گفت: برای آغاز این همکاریها نیاز است از هر دو طرف، شرکتهای علاقهمند به همکاری، دیدارهایی در ایران یا کشور خود داشته باشند و به بیان اطلاعات و دیدگاهها برای توسعه همکاری بپردازند تا به نتیجه مطلوب برسند. در این نشست، سفیر کرواسی درباره نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزیر امور خارجه ایران درباره این همکاری پرسید که کرباسیان جواب داد: من مطمئن هستم آقای شریعتمداری از این همکاری حمایت خواهد کرد و امیدوارم آقای ظریف نیز از این همکاری حمایت کند.برای آغاز این همکاریها نیاز است از هر دو طرف، شرکتهای علاقهمند به همکاری، دیدارهایی در ایران یا کشور خود داشته باشند و به بیان اطلاعات و دیدگاهها برای توسعه همکاری بپردازند تا به نتیجه مطلوب برسند
منبع: صمت